Tara in care traim


Acesta nu va fi un articol inteligent. Oricum nu gasiti articole inteligente pe blogul asta.

Multi se declara nemultumiti de clasa politica, de halul in care a ajuns tara datorita LOR. EI sunt de vina, EI si numai EI.

Ma, da’ chiar asa? Adica noi, poporul (chiar si ala al lui Dan Diaconescu) nu purtam nicio vina? Tot acuzam, gasim tapi ispasitori, purtatori de vina pentru tot ceea ce ni se intampla noua aiurea in viata de zi cu zi. Ala a furat, ala si-a bagat firma intr-o licitatie trucata si a obtinut nush ce contract cu statul, ala nu-si plateste angajatii sau ii da afara dupa perioada de proba, ala ia spaga, ala dă, ala face trafic de carne vie, aia o suge pe varianta fara aprobare, ala vinde informatii, ala nu plateste taxe, ala santajeaza, ala omoara, ala … si tot asa. Toti, oare, fac parte din clasa politica?

Ce vreau sa spun e ca sunt prea multe infractiuni chiar si pentru clasa politica. Oare omul de rand, cel care arata cu degetul, e strain de toate acestea? 20 de milioane de oameni sunt niste ingerasi care sunt calcati in picioare si care nu sunt vinovati de nimic! Niciodata! Ever!

 

Clasa politica e formata din oameni. Oameni ca noi toti. Romani. Rromani, cum le spune arhi, pe buna dreptate. Clasa politica sintetizeaza excelent natura oamenilor din acel popor. Nu credeti? Aratati-mi macar un singur roman care nu a furat macar o data! Unul singur care in toata viata lui nu a profitat de o oportunitate in dauna altuia!  Unul care sa nu fi incalcat legea in cunostinta de cauza doar pentru ca nu putea fi prins! Clasa politica este exact ceea ce meritam. Aveti impresia ca noi, cei de jos, suntem mai buni? Intr-un moment de sinceritate cu sine, orice roman s-a visat imbogatit peste noapte, ajuns in posturi de conducere unii fara ca macar sa aiba nici macar o singura calitate care sa-i faca potriviti pentru asta, s-a visat suficient de puternic incat sa-l calce pe gat pe ala care i-a atras atentia ca a aruncat gunoiul pe geam desi “toti vecinii fac la fel”, sau suficient de puternic incat sa-l arunce in puscarie pe cel despre care are el impresia ca merita… Si uite asa, unora li se indeplineste visul. Printr-o conjunctura favorabila, profita de o oportunitate, ajunge in fruntea unui partid, minte si pacaleste votantii si obtine o functie inalta in stat si de acolo isi da frau liber dorintelor de-o viata. Ce mai conteaza ce gandea cu ani in urma, cand ii arata cu degetul pe altii, cand striga puternic cat de marsav e cel de sus si cat de nedreptatit e el si cei asemeni lui? Acum el este NEASEMUIT, este miezul, este cel ales! Noi “vrem egalitate, dar nu pentru căței”!

Oamenii politici au fost candva oameni normali, ca noi. Educatia primita a fost ca a oricarui copil: sa nu furi, sa nu injuri, sa nu te bati, sa inveti… Nu cred ca e vreun parinte care sa-si invete copilul de rau (ma refer la oamenii normali, nu la idioti), dar cei 7 ani de acasa nu sunt deloc suficienti pentru o educatie utila societatii. Omul, fara un bici care sa-l ghideze si sa-l abata de la calea gresita, ajunge din prigonit, prigonitor inimaginabil de repede. Fara legi care sa ne OBLIGE sa fim eleganti ne transformam in pradatori fara constiinta. Toti!

Pana nu intelegem ca de noi depinde, de fapt, felul in care traim, nu rezolvam nimic. Sa arati cu degetul e foarte simplu, sa fii civilizat si sa te faci intr-adevar folositor societatii… e mult mai dificil. Incearca sa fii politicos, sa ierti o greseala, sa nu mai dai spaga, sa respecti legile (astea care sunt), sa fii TU un exemplu pentru copilul tau si nu doar sa-i spui ce trebuie sa faca, sa nu te mai uiti in curtea de alaturi si sa-ti doresti mai mult decat vecinul si nici sa nu te lauzi cu ce ai tu in plus fata de el, sa-i ajuti pe cei care au nevoie si nu sa te bucuri pe dupa perdea de nenorocirea lor, sa te gandesti inainte de a face ceva cati vor avea de suferit in urma actiunilor tale si viata devine frumoasa. Evident, nu e o chestie care se va intampla peste noapte, dar (si acum vine un cliseu) sa cladesti e mult mai greu decat sa darami!

Problema nu e la cei cativa care ne conduc, problema e la noi, la felul in care ne comportam, la cum ii tratam pe ceilalti, la cum ne educam copiii, la cum ne respectam pe noi si intre noi. Pentru ca din mijlocul nostru se vor ridica viitorii conducatori si vor fi exact asa cum i-am crescut si educat. Culegem fix ceea ce semanam.

Considera, cititorule, ca si tu ai o parte de vina pentru ceea ce se intampla in tara in care traim iar daca nu iti schimbi modul de viata, copiii tai vor avea parte de aceleasi cacaturi de care te lovesti tu acum, zilnic  si la un moment dat te va privi cu ochii mari si tristi si, poate, te va intreba: de ce m-ai adus in lumea asta de care voi v-ati batut joc?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: