E-urile si efectele lor


Cu totii stim ca alimentele pe care le consumam astazi sunt o vaga umbra a ceea ce mancau bunicii nostri. Producatorii din industria alimentatiei, din diverse motive, ne indoapa cu zeci de chimicale, pacalind gustul si denaturand conceptul de mancare, ajungand pana la amenintarea serioasa a sanatatii. De ce s-a ajuns aici… e greu de spus. Dupa cum am amintit, cauzele sunt multiple: inmultirea populatiei globului a dus la o insuficienta a resurselor, dorinta de castig cat mai mare a producatorilor, etc., asta pe langa teoria conspiratiei care pune in prim plan codex alimentarius.

Nu stau sa discut aici motive si nici sa arunc vina (daca exista) in carca cuiva. Vreau doar sa fac cunoscuta o lista (aproape) completa a acestor chimicale care e bine de parcurs. De retinut este faptul ca exista sute de E-uri periculoase, despre care nu suntem informati, dar si E-uri sanatoase, acestea, evident, muuuult mai putine:

  • vitamina E naturala E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, oua, peste, soia);
  • vitamina C naturala – acidul scorbic – E 300 antioxidant puternic
  • clorofila E 140 – colorant natural
  • lecitina E 322 – antioxidant natural
  • pectina E 440 – gelifiant natural
  • caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o alga marina.

Lista poate fi gasita pe situl codexalimentarius.info.

Tot de retinut inca un fapt: daca anumite alimente le consumam la gandul ca nu ingurgitam E-ul periculos prezent in ele pentru o perioada lunga de timp (banuiesc ca nimeni nu mananca acelasi lucru 2-3 luni incontinuu), exista E-uri periculoase si in paine, iar painea o consumam zilnic! De exemplu E200 (acidul sorbic): conservant artificial, acid 2,4-hexadienoic. In unele alimente se gaseste si sub forma de acizi grasi naturali. Poate produce iritatii dermice, alergii, distruge vitamina B12. Doza zilnica admisa 25 mg/kg corp pentru E 200 – 203. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT.

Nu uitati! CONSULTATI INTOTDEAUNA ETICHETA PRODUSULUI CUMPARAT si decideti daca compromisul pe care il faceti cumparand si mancand asa ceva merita! Stiu ca sunt aproape imposibil de evitat toate aceste substante, dar cu putina atentie, mici pasi importanti puteti face: paine facuta in casa (exista masini de paine care inlesnesc foarte mult procesul), renuntarea la condimentele gen Knorr si cat mai putine produse semipreparate (e mult ma sanatos sa iei halca de carne si s-o arunci pe gratar + 0 salata, decat sa “bagi” parizer cu paine).

Hai, pa!

–—————-
Posted from WordPress for Android.

3 Responses to E-urile si efectele lor

  1. myra says:

    Ba da, si eu cred, m-a incurcat doar faptul ca ai folosit termenul “teoria conspiratiei”, care de obicei e folosit de cei care nu cred.
    Blogurile ortodoxe au o multime de informatii despre asta.

  2. myra says:

    Deci crezi ca Codex Alimentarius tine de teoria conspiratiei ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: