Taxă suplimentară pentru terenurile nelucrate?


Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, este de parere ca taxarea suplimentară a terenurilor nelucrate i-ar putea obliga pe pro­prietari să le cultive (conform Jurnalul.ro).

(poza este de pe zf.ro)  „Vrem sa aducem un milion de hectare de teren agricol nelucrat in cultura prin taxarea suplimentara. Lucram la proiectul de act normativ si o sa vedem cum il promovam, prin ordonanta de urgenta sau prin lege in Parlament”.

(Fotografia apartine zf.ro)

E clar, Parlamentul va fi din nou șuntat, ordonantele de urgenta devenind in ultimii 20 de ani un lucru mai mult decat obisnuit. (De ce se plang, oare, ca opozitia nu vine la sedinte, daca oricum nu-i e necesara prezenta?) Cam in doua saptamani se pare ca proiectul va fi inaintat Guvernului.

Acum… evident, vor fi pareri pro si contra. La o prima vedere, suna bine – avem terenuri cultivabile pe care alte tari ar da orice sa le aiba, dar nu le folosim. Romania a ajuns din “granarul Europei” un importator de prima mana. A cui e vina? Bineinteles, a puturosului de roman, care prefera sa tina terenul si sa plateasca impozite pe el, fara sa il si munceasca. Hm… suna cam a non-sens. Oare statul nu trebuie sa aiba o minima implicare intru sprijinirea agricultorilor? Sa pui taxe e foarte simplu, orice dilibau care conduce o comunitate si care intra la un moment dat intr-un impas financiar se poate gandi la cel mai usor mod de a-si reveni financiar: taxa. E mult mai dificil sa faci un program cu capul, sa elaborezi o strategie si sa construiesti un sistem care sa aduca beneficii pe mai mute planuri.

Ganditi-va la tara asta ca la o firma (foarte mare). Managerul isi da seama la un moment dat ca treaba nu mai merge. Solutia care este? Sa micsoreze salariile, sa dea afara din personal si sa reduca/taie bonusurile. Cum spuneam, asta orice prost poate face. Dar daca acel manager ar face o analiza decenta a activitatii, ar stabili oportunitatile din domeniul in care activeaza si si-ar mula activitatea firmei pe noile date din teren? Daca ar elabora un nou plan de activitate, ar eficientiza activitatea si ar ajuta (chiar si prin infuzii de capital si modernizari) sectoarele care aduc pierderi? Probabil ca oamenii nu si-ar mai pierde locul de munca, procentele din salariu sau bonusurile, iar firma ar avea de castigat, mai mult decat evident. Cand faci chibrituri si vezi ca nu se mai vand, nu dai afara oamenii, investesti si treci pe productia de brichete.

De 20 si ceva de ani, nu s-a facut mai nimic pentru industria romaneasca. Asta merge pe pierdere, o vindem. Produsele astea nu sunt conform standardelor actuale, inchidem fabrica. FMI ne “ajuta” cu solutii doar de acest gen, obligandu-ne la noi imprumuturi care duc la o dependenta periculoasa fata de bancile internationale. Deja orice hotarare a guvernantilor necesita o aprobare a FMI-ului, romanii nu mai pot hotari singuri calea pe care vor pasi.

Revenind la proiectul de lege al ministrului Fuia, evident, taxa marita a fost solutia optima in viziunea (?!) sa. Este ca in cazul soferilor cu masini ridicate pentru parcare ilegala, locuri de parcare neexistand insa. Omul ala crezi ca nu ar vrea sa aiba si el o recolta decenta, pe care sa o vanda si sa scoata si el un ban, din care mult mai usor si-ar plati impozitele si poate ar crea si ceva locuri de munca pentru altii? Dar cum, daca costurile pentru o asa activitate intrec puterea lui financiara? Pentru un teren vast, iti trebuie utilaje, nu se poate lucra cu plugul tras de boi, utilaje care cer combustibili, care cer mecanici si asa mai departe. Toate aceste lucruri nu le poti face de unul singur, fara ajutorul statului. Daca statul nu te ajuta intr-o problema, ca asta, de interes national pana la urma, ce rost mai are? Ce rost are statul, daca singura lui atributiune pare a fi taxarea? Treaba asta o poate face o mica firma care colecteaza impozitele si taie facturi. Asta e menirea statului?

Bine… acum nu trebuie sa dam vina 100% pe ineficienta guvernarilor, exista solutii si fara ajutorul major al stautlui: asocierea proprietarilor de terenuri si punerea la comun a utilajelor, infiintarea cooperativelor, distribuirea sarcinilor in interiorul acestora, etc. (zic si eu, ca nu sunt specialist). Nici romanul nu e ala care sa se zbata. De aceea… poate ca țara in care traim este exact ceea ce meritam!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: