Exploatarea gazelor de sist


In  urma cu cateva zile, canalele de stiri veneau cu o noutate nu foarte bagata in seama de noi cei care asteptam sa vedem cucul lui Boc sau motivul pentru care blonda lui Bote nu-i mai spala acestuia chilotii maronii: exploatarea gazelor de sist.

Ce vrea ma astia cu gazele lor? Ce-o fi alea? Mai taie din ele, da-le dreacului!

Se pare ca Chevron, mare companie petroliera, a castigat dreptul (cum? cand? parintii lor stie?) de a exploata gazul din sistul argilos din sudul Dobrogei, de pe o suprafata de 2.700 km patrati – destul de mult, nu? Acesta este ultima noutate in materie de combustibili.

Gazul in sine nu este cu mult diferit de ce cunoastem deja. Problema e ca este greu de accesat. Metoda de extragere este fractionarea hidraulica care presupune pomparea de milioane de litri de apa, amestecata cu substante chimice care dizolva rocile, in pamant, pentru a elibera gazele prinse in ele. Aceasta tehnologie este controversata la nivel mondial datorita pericolelor pe care le reprezinta pentru mediu si sanatatea oamenilor. Principalele riscuri pe care le implica aplicarea tehnologiei sunt scoaterea din circuit a unor terenuri viabile, contaminarea terenurilor, poluarea sonora, zgomotul produs de echipamentele de foraj si cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apa pentru fiecare foraj, in detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Apa freatica si sursele de apa potabila sunt in pericol de contaminare si exista un risc seismic asociat.

Mai multe state europene au luat decizii impotriva acestei metode, printre care Bulgaria si Franta; in Marea Britanie activitatea este momentan suspendata iar in unele landuri din Germania se pregatesc legi in acest sens. Guvernul SUA a confirmat legatura intre cutremure si fractionarea hidraulica.

Dar cine este Chevron?

In 1870, John Davison Rockefeller fondeaza colosul Standard Oil, impreuna cu fratele sau, William. Standard Oil a fost divizata apoi in:

– Standard Oil of New Jersey –> Exxon (acum parte a ExxonMobil)

– Standard Oil of New York –> Mobil (acum parte a ExxonMobil)

– Standard Oil of California –> Chevron

– Standard Oil of Indiana –> Amoco

– Standard Oil of Ohio –> Sohio

– Anglo-American Oil Co. –> EssoUK

– South Penn Oil Co. –> Pennzoil (acum parte a Shell)

Nu cred ca mai este nevoie de alte precizari. Romania (ce-a mai ramas din ea) se vrea vanduta evreilor. Aveti aici detalii si despre afacerea de la Rosia Montana.

Bulgaria a reusit prin proteste ample stoparea exploatarii gazelor de sist si au retras companiei (tot!) Chevron licenta. Daca mai are cineva impresia ca NU SUNTEM ultima natie a Europei, atunci despre ce vorbim?… Mai acum cateva zile bulgarii au organizat un protest in fata ambasadei Romaniei la Sofia – daca Romania permite exploatarea gazelor de sist pe teritoriul ei, toata lupta vecinilor nostri va fi degeaba!

Asteptam reactiile romanilor care au capul pe umeri, daca mai sunt si reactiile autoritatilor romanesti (care nu mai sunt)…

A! Prin extragerea gazelor de sist, guvernul sustine ca se reduce dependenta energetica fata de Rusia. Voi ce vreti (chiar daca nu ne intreaba nimeni)? Sa dam un ban rusilor pentru gaz sau sa dam un ban evreilor americani (plus comisionul desteptilor care au acordat licenta companiei Chevron) pentru gaz, poluare si cutremure?

Miroase a ceva toata treaba asta? Miroase rau… Si inca nu au inceput extractiile.

Vrem sa stim si noi cine a pus ultima semnatura pe contract. Se poate? Am fi vrut sa stim si inainte de a se semna despre ce e vorba, dar stiu ca cerem prea mult.

Ce zice Bote? Ca nu are chilotii maro? Bianca sustine contrariul.

–—————-
Posted from WordPress for Android.

Advertisements

One Response to Exploatarea gazelor de sist

  1. Pingback: NU exploatarii gazelor de sist!! « LupulAinen's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: